Wilton Muffinsplåt – Vårt omdöme

Hur stor blir skillnaden genom att baka muffins i en muffinsplåt mot för att göra det i vanliga muffinsformar? Vi har provat en muffinsplåt från varumärket Wilton – läs mer om resultatet, för- och nackdelar och vad vi tyckte om produkten här.

Köp muffinsplåten hos Lyckasmedmat 

Funktion och användning

Wilton muffinsform är gjord av aluminium och försedd med non-stickbeläggning. Plåten mäter 37 x 27 cm och har 12 ”gropar” som rymmer normalstora muffinsformar. Groparnas öppning mäter 7 cm i diameter och i botten 5 cm i diameter. Djupet är 3,5 cm.

Plåtens huvudfunktion är att ge stabilitet till muffinsformarna så att inte smeten ska rinna ut. I stället ges höga och fina muffins och tack vare non-stickbeläggningen ska det även gå bra att baka helt utan pappersformar.

Att använda plåten är enkelt – det är bara att lägga i formar i groparna, alternativt smörja dom med någon form av matfett. I med smeten och grädda enligt receptets anvisningar. Plåten bör ställas på ugnsgaller i stället för plåt under gräddningen, så att bakverken inte blir brända i botten.

muffinsplåt wilton    wilton muffins plåt omdöme

Vårt test

Under vårt test av Wiltons muffinsplåt valde vi ut ett recept på amerikanska muffins med chokladbitar. När smeten blandats ihop placerade vi ut extra höga muffinsformar av papper i plåten och sedan fylldes dessa med generöst med smet – ända upp till plåtens kant.

w göra muffins i muffinsplåt

 

Muffinsen gräddades enligt receptets anvisningar och vi valde även att grädda en muffins utanför plåten, för att se skillnaden.

   

Som synes har den muffins som gräddades för sig själv, på vanligt vis, flutit ut och blivit nästan helt platt. Dom som däremot gräddades i muffinsplåten är höga, fina och har en perfekt form.

Pris

Wilton muffinsplåt kostar ca 129 kronor och vi tycker att den är väl värd sitt pris – trots att det är en produkt som kanske inte används allt för ofta och att den tar upp en del plats i köksskåpet.

Det som gör att den är värd sina 129 kronor är att den verkligen ger perfekt formade muffins. Även det faktum att den kan användas till andra saker gör att den kan vara värd att ha hemma. Det går till exempel att göra små efterrätter eller varmrätter i portionsstorlekar med hjälp av plåten.

Ett annat användningsområde är att använda den som snacksbricka. Med lite fantasi har plåten alltså många fler användningsområden än att bara baka muffins i. Dessutom är den billigare än många andra modeller, utan att det finns någon större skillnad när det kommer till egenskaper.

Köp muffinsplåten hos Lyckasmedmat 

Fördelar och nackdelar

+ Värd sitt pris

+ Ger höga, fina och saftiga muffins
+ Enkel att diska

+ Kan användas till annat

 

– Tål max 230 grader

– Tål inte maskindisk

 

Personliga åsikter och betyg

Wiltons muffinsplåt gör sitt jobb väl – den ger höga och fina muffins som kan ätas som dom är, eller toppas och dekoreras som cupcakes. Smakmässigt blir det förstås ingen skillnad på bakverken men det är heller inte det som är meningen. Utseendet får däremot ett rejält lyft, och visst är det trots allt så att man äter även med ögonen?

Av oss får muffinsplåten från Wilton det starka betyget 4/5 muffins!

Köp muffinsplåten hos Lyckasmedmat 

Inläggsförfattare: Arne