Tårtoblat – Hur gör man? Montera tårtoblat på tårta!

Här presenteras instruktioner för hur du lägger din tårtoblat på tårtan, du kommer bli överraskad över hur enkelt det är!

Gör egen ätbar tårtbild

Tårtbild på grädde

 • Släta ut grädden ordentligt
 • Spritsa gärna i kanterna
 • Max 4 timmar före servering

När du lägger grädden på tårtan, se till att det blir så slätt som möjligt då det blir enklare att placera oblaten ovanpå. När du lagt den på grädden kanske du märker att kanterna dragit ihop sig lite. Detta är lätt åtgärdat genom att spritsa grädde runt kanten på oblaten. Förutom att det blir snyggt kommer det göra att oblaten slätar ut sig så bilden blir bra. Vill du lägga oblat på grädde så tänk på att inte göra det mer än 4 timmar innan tårtan ska ätas då vätskan gör att bilden smetar ut sig.

lägga tårtbild på tårta     mussepiggtårta med tårtbild  mussepiggtårta med tårtbild

Tårtbild på glass

 • Montera nära inpå servering
 • Använd gelantin för att skydda oblaten mot glassen

Det går att lägga tårtoblaten på en glasstårta, barn älskar ofta glass så det kan inte gå fel, det allra viktigaste här är att lägga på oblaten så nära inpå tårtätandet som möjligt, helst ska tårtan ätas inom 10 minuter från det att oblaten lagts på glasstårtan. För att lägga oblat på glasstårta behöver du lägga ett lager gelatin både under och över bilden, detta eftersom fukten från glassen inte hinner nå oblaten innan det är för sent och glassen har smält. Gelatin finns att köpa i en vanlig matbutik.

Fototårtor

Tårtbild på prinsesstårta

 • Använd gelantin för fäste
 • Servera inom 5-6 timmar

Vill ditt barn ha en prinsesstårta med tårtbild på? Då går det lätt att ordna, men även här behöver du ha gelatin under oblaten eftersom både marsipan och sockerpasta är torra produkter som inte kan ge den fukt som tårtoblaten behöver.

Positivt med att använda en tårta med sockerpasta eller marsipan är att det blir en slät arbetsyta, vilket är en förutsättning för att oblaten ska ligga så bra som möjligt. Har du valt en sådan här tårta kan du lägga på oblaten ungefär 5-6 timmar innan det är dags att äta den.

Avslutande tips

 • Böjd tårtbild? – Om din tårtoblat har blivit böjd i transporten eller på grund av något annat är detta lätt åtgärdat, spraya försiktigt lite vatten på den så rätar den ut sig!
 • Glansig? – Vill du att bilden ska bli glansig och fin på tårtan kan du lägga gelatin över då detta får fram färgerna i bilden.
 • Använd vass kniv –  När det är dags att äta tårtan är det viktigt att använda en vass kniv, kanske får du som förälder servera barnen så det inte händer en olycka. Anledningen till att en vass kniv behövs är att tårtoblaten kan bli seg när den ligger på tårtan och för att förhindra att bilden förstörs så rekommenderas en vass kniv.
 • Frys ej! – En tårtoblat som ligger på en tårta går inte att frysa, så oavsett om du använder en vanlig tårta eller en glasstårta så kan du inte ställa in den i frysen igen. Men det blir ju mer att äta för barnen då den måste ätas upp så det är nog uppskattat.